18 feb – 27 mrt Helmuth van Galen en Joris Geurts

18 februari  t/m 27 maart 2016
Helmuth van Galen en Joris Geurts

De eerste drie tentoonstellingen van 2016 in Museum Waterland sluiten aan bij de herdenking van de watersnoodramp van 1916. In de tweede tentoonstelling tonen de Noordhollandse schilders Helmuth van Galen en Joris Geurts hun landschappen.

De schilderijen van Helmuth van Galen (1955) zijn niet geschilderd naar voorbeelden of direct naar de waarneming. Alle buitenruimten zijn imaginair. De beelden die door hem zijn waargenomen worden in zijn hoofd opgeslagen en deels weer vergeten. Voor hem als schilder is het interessant hoe ongrijpbaar geworden beelden vanuit het geheugen langzaam weer door middel van vele lagen verf een vaste vorm krijgen.

Joris Geurts (1958) laat in zijn werk een zogenaamde tussenwereld zien. Een wereld die zich bevindt tussen concrete en aanwijsbare vormen in. Bijzonder aan zijn schilderijen is, dat ze gaan over de natuur. Niet in letterlijke zin maar als belevenis. Indrukken die je kunt opdoen tijdens een wandeling, tijdens een reis. Het kleurgebruik in de schilderijen van Geurts is optimistisch en de doeken zelf lijken wel licht uit te stralen.